Sonbaharın son günlerinde, hava da iyice soğurken tatil günlerimi evde, lezzetli yemekler yapıp sevdiklerimle paylaşarak geçirmeyi çok seviyorum. Mevsimin getirdikleriyle hem sağlık hem de zevk veren; kahvaltıdan akşam yemeğine, tam günlük bir menü hazırladım.
Güne hafif bir başlangıç için granola ve yoğurdu C ve A vitamin deposu ılık greyfurt ile birleştirdim. Eğer daha önce greyfurdu fırınlamayı denemediyseniz, lezzeti sizi çok şaşırtacak. Portakal ile de aynı tarifi deneyebilirsiniz.
Öğlen için mevsimin sevimlisi bal kabağını bitkisel protein kaynağı kırmızı fasulye ve baharatlarla birleştirerek vegan bir burger hazırladım. Yarım bardak kırmızı fasulyede yaklaşık 9 g protein bulunuyor. Bal kabağına turuncu rengini veren beta karoten, önemli bir antioksidan. Vücutta A vitaminine dönüşüyor, hem göz hem de cilt sağlığı için çok faydalı. Lif bakımından zengin, yoğun kıvamlı bu tarife misket limonu ve avokado ile ferahlık katarak dengeledim. Daha sağlıklı hale getirmek için, fazlasıyla doyurucu bu burgeri yanında ekmek yemeden, sadece yeşillikler ile de tüketebilirsiniz.
Akşam yemeğine fosfor, manganez, potasyum, B6 ve K vitamini bakımından zengin kereviz çorbasıyla başlamaya karar verdim. Kerevizi yeşil elmayla pişirdim, muhteşem bir uyumları var. Zeytinyağlı kereviz yaparken de içine yeşil elma katıp denemenizi tavsiye ederim.
Geleneksel hamsili pilavı, kendi sevdiğim gibi hazırladım; bol otlu ve limonlu. Eşlik etmesi için de pazıyı tercih ettim. Magnezyum, fosfor, demir, A ve C vitamini deposu pişmiş pazının 1 bardağı günlük K vitamini ihtiyacımızın da neredeyse 7 katını bize sunar. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddenin sentezi için gereklidir ve kemik gelişimi için çok önemlidir. D vitamini zengini hamsi ise içeriğindeki doymamış yağ asitleri (Omega 3) sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Kalsiyum ve magnezyum ile de kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynar.
Özellikle balık yedikten sonra canım daima bir tatlı ister. Ancak bu kadar doyurucu bir yemeğin üzerine küçük porsiyonları tercih ederim. Bu sebeple yoğun kıvamlı, çay veya kahvenin yanında ağızda eriyen, sağlıklı bir çikolata kıvamında; küçük ama etkili kestaneli mousse hazırlad��m. 12 adet pişmiş kestane, günlük manganez ihtiyacınızın yarısını; C vitamininin ise yaklaşık % 40’ını karşılar. Kestanenin kolay soyulması için düz kısmına artı şeklinde bir çizik atın ve 1 saat suda bekletin. Yumuşak bir lezzet ve doku için yaklaşık 20-30 dakika, kestanenin cinsine göre suda haşlayabilirsiniz. Daha gevrek bir doku ve yoğun bir lezzet için, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirebilirsiniz. Ya da orta ateşte, ağzı kapalı bir tavada, arada sırada karıştırarak da pişirmeniz mümkün. Fazla renklenme olursa, ısıyı düşürüp birkaç yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Nasıl pişirirseniz pişirin, kolay soymak için soğumadan soymaya başlayın.
Şunlara da göz atın;